Mindenkoron látják - Karátson Gábor akvarellek

 

Karátson Gábor Akvarellek Máté evangéliuma szerint

 

„Mindegy, hogy honnan érkezett, egyszer csak itt volt. Itt volt a Biblia és itt volt a Krisztus.

Jó, akkor nem mindegy. Úgy fogjuk mondani inkább, hogy mennyből szállt alá. De hát mi ez a „mennyből”? Egy szó, egy mozdulat, egy valamerre mutató kéz; akár az Ég kékje, oly megfoghatatlan. Amely színről, arról a boldogító kékről meg nem tudnánk mondani, hol van; semmiképp sem egy kékre mázolt felület. Itt van a Föld Egében. Kiterjedve a levegőég egészére, maga után csalogatja tekintetünket egy értelmünk számára felfoghatatlan irányultságba, olyanba, amely lényünk legmélyére vonatkozik.

Ha nagyon el vagy keseredve, ha életed romba dőlni látszik, eridj el sétálni, emeld fel tekinteted azokba a kéklő távolokba.

Meghalnánk nélkülük.

Azt a könyvet, semmi kétség, előbb-utóbb meg kell ennünk.

Az a könyv, az Ó- és Újszövetség egységében maga a Krisztus. Az is meg nem is: éppen eléggé Ő, hogy olvasásakor minden nap annak tekintsük, és éppen eléggé különböző, hogy a könyv bálványozásának hibájába ne essünk. Valamely Szöveg és Valaki Ismerős. Ismerősnek ismerős, hiszen egyébként nem tudnánk érintkezni vele; csakhogy egy megrendítően különös aspektusában az.” (Karátson Gábor: Az életnek fája)

 

Karátson Gábor bibliai akvarelljeiben a fogalmi helyett a képi gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. Misztikus sugalmazású, imaszerű alkotásai számára éppen megfelel az az intim tér, amely a múzeum bővítésével a pinceszinten kialakult. A paravánokon a Máté evangéliumához készített 40 akvarell látható. A képekhez sétálófüzetben olvashatók a Károli-fordítás – Vizsolyi Biblia – citátumai. 

 

Az Evangélikus Országos Múzeum kiállítása mellett Karátson Márk evangéliuma c. sorozata a Biblia Múzeumban látható: http://www.bibliamuzeum.com/events-view/karatson-gabor-idoszaki-kiallitas/

A kiállításhoz szervezett programokról honlapunkon értesülhetnek.

Lányi András megnyitója a következő linken megtekinthető:  https://youtu.be/JQwb3KDv_mQ/

Evangélikus Országos Múzeum,
1052 Budapest, Deák tér 4.
Tel.: +36/20 824-3864
eom@lutheran.hu